Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Morgan Malmborg, till vänster, och Hans Rocén. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Förtroendefråga för SD-ledamot stoppad i fullmäktige

Frågan om regionfullmäktige har förtroende för sverigedemokraten Morgan Malmborg från Habo efter hans flyktingkritiska uttalanden, stoppades av fullmäktiges ordförande på tisdagsförmiddagen.

– Vi kan inte fatta beslut om detta rör en annan församling, sa regionfullmäktiges ordförande Hans Rocén (M).

Som P4 Jönköping berättat tidigare har Morgan Malmborg i fullmäktige i Habo sagt att det var kaos i flyktingmottagandet i kommunen och att flickor kunde bli våldtagna.

Malmborg fick hård kritik för detta och politiker krävde hans avgång. Men konflikten spred sig även till regionfullmäktige där Malmborg sitter i presidiet. Socialdemokraten Henrik Tvarnö som sitter i regionfullmäktige, gjorde konflikten till en förtroendefråga och skrev ett förslag till fullmäktige i regionen att Malmborg skulle avgå.

Men regionfullmäktige kan inte besluta om saker som rör andra politiska församlingar, menade ordförande Hans Rocén (M), som fattade det mycket ovanliga beslutet att stoppa interpellationen som Tvarnö skrivit.

- Jag anser mig lagligen förhindrad att tillåta den här interpellationen ställs. Det kan ställas under fullmäktiges avgörande om någon yrkar det men det får inte föregås av någon debatt, sade Hans Rocén.

Socialdemokraterna accepterade Rocéns beslut, men kunde inte låta bli att markera i en anteckning till protokollet att politiker verkar i en förtroendebransch och att det då är viktigt att alla uppför sig på ett sätt som innebär respekt för demokratiska organisationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".