Region Jönköpings län

Maktstriden i regionen avgjord - nämnderna vinnare

Martin Hytting (M): Beklagar detta
1:53 min

Regionstyrelsen tappar makt och nämnderna får mer att besluta om. På tisdagen avgjordes en bitter maktkamp i Region Jönköpings län.

Det var revisionen som startade striden när man gick ut och menade att det nya Region Jönköpings län som sjösattes vid årsskiftet och som ersatte landstinget, var olagligt organiserat. Man hade tre nämnder som egentligen inte hade någon makt över pengarna och därmed inte heller var några nämnder i lagens mening.

En het debatt uppstod då vem som ska ha makten över pengarna, nämnderna eller regionstyrelsen. En kamp som pågick bara någon timma innan regionfullmäktige skulle behandla frågan i dag, tisdag, då en extra regionstyrelsen behandlade frågan. Moderaterna, Centerpartiet och Liberalerna (fd Folkpartiet), ville att makten skulle ligga kvar hos regionstyrelsen

Moderaten Martin Hytting var mest kritisk till den nya organisationen, som nu mer liknar den som många kommuner har.

– Vi har tre partier som svängt kraftigt från den intentionen som fanns, Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Jag beklagar detta och anser att den partiöverenskommelse som skrev under gäller inte längre. Moderaterna har fått backa fullständigt från detta, sade Martin Hytting från talarstolen och gav därmed en känga till sin partikollega Håkan Jansson, regionstyrelsens ordförande som gått med på uppgörelsen.

Moderaterna tycktes mest stukade av förändringen, men även centerpartiets regionråd Rune Backlund var nedtonad och besviken.

Formellt ställde sig alla partier bakom kompromissen som också innebär att det är mäktiga Folkhälsa och sjukvårdsnämnden som får 90 procent av budgeten, men också större ansvar för dom besparingar på 150 miljoner som ligger på länets sjukhus kommande år.

Därmed rivs organisationen upp och görs om mindre än ett år från det att den startade. Det nya arbetssättet och reglementet gäller från 1 januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".