Skola hotas av vite på halv miljon

Praktiska gymnasiet i Jönköping hotas av ett vite på 500 000 kronor, meddelar Skolinspektionen i ett pressmeddelande.

Skolinspektionen har gjort en tillsyn av skolan och där visade det sig att det finns allvarliga brister i utbildningen på skolan. Nu kräver inspektionen att moderbolaget, Praktiska Sverige AB, rättar till bristerna på skolan före den 28 februari 2016. Annars kan skolan få betala ett vite på en halv miljon kronor.

Det som ligger bakom inspektionens beslut är att gymnasiet inte erbjuder alla elever en studiemiljö som präglas av studiero, skriver inspektionen i ett pressmeddelande. Många lektioner är även stimmiga och stökiga.

Patrik Wigelius som är myndighets- och kvalitetschef på Praktiska AB som driver 34 skolor, bland annat Praktiska gymnasiet i Jönköping, säger till P4 Jönköping att företaget tar allvarligt på kritiken från Skolinspektionen.

Vi vill ju inte ha brister, säger han.

Men samtidigt är han förvånad, i alla fall över en dela av den.

- Av våra 34 skolor är den i Jönköping bland de lugnaste, med bra klimat och en bra personalgrupp.

Han menar på att Skolinspektionen var på skolan en halv dag och bara fick en ögonblicksbild.

Men vi måste ju hålla det här med studiero aktuellt och kommer att göra kontroller.

När det gäller kritiken mot för långsamma utredningen som gör att elever inte får hjälp förrän det är för sent, så jobbar skolan redan med det.

- Det började dom med redan när Skolinspektionen var på besök och vi har ökat på med resurser när det gäller specialpedagoger bland annat.

Senast den 28 februari 2016 ska bristerna vara åtgärdade.

- Det kommer vi klara, inte för vitets skull, utan ytterst för att eleverna ska få en bra utbildning.

Inte heller rektorn på skolan, Karina Margenberg, känner igen sig i Skolinspektionens kritik.

– Det är en mycket lugn och trygg skola, jag är förvånad över Skolinspektionens kritik, men ska läsa rapporten mer i detalj, säger Karina Margenberg, rektor pratiksa gymnasiet,l

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".