Leon tar mat på Eriksbergs förskola. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
1 av 2
Leon gillar maten på Eriksbergs förskola. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Kocken Ana Engström tillsammans med Leon och Alva. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
2 av 2
Kocken Ana Engström tillsammans med Leon och Alva. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Jönköping

Här serveras barnen den bästa maten

Ana Engström, kock: Barnen är engagerade själva
5:47 min

Vi hälsar på i förskolan som fått det allra bästa resultatet i en stor granskning som Jönköpings kommun gjort.

P4 Jönköping begav sig upp på Huskvarnaberget - in i Eriksbergs förskola och närmare bestämt in i matsalen för att störa barnen mitt i måltiden.

För vi vill ju kolla hur de har det på förskolan som fått det allra bästa resultatet i en stor granskning som Jönköpings kommun gjort. Det handlar bland annat om hur köket i förskolorna klarar av att ta hänsyn till alla olika allergier som barnen kan ha.

– Jag gör så mycket som möjligt från grunden och då är det lättare för mig, säger Ana Engström som är kocken som lagar maten till över hundra barn varje dag.

Det är en hel del för kockarna på förskolorna att hålla reda på med alla specialkoster. Därför har miljö- och hälsoskyddskontoret under året varit ute och inspekterat alla förskolekök i Jönköpings kommun.

92 kök blev det - där kommunen kollade bland annat hur lagringen och transporten av maten sköts, men också den personliga hygienen hos de som jobbar där.

I stort sett är det prickfritt, bara fyra förskolor fick mindre anmärkningar som åtgärdades direkt.

En stor del i inspektionerna handlade alltså om att ta reda på hur förskoleköken sköter allergikosten, eftersom barn upp till fem år är lite extra känsliga, säger inspektören Katarina Holmstedt.

Blir det något fel kan det bli ganska allvarliga konsekvenser för de barn som råkar ut för det. 

Eriksbergs förskola klarade inspektionen prickfritt. I dag har kock Ana Engström serverat korvstroganoff, något som faller 5-åriga Leon i smaken.

– Det smakar bra, tycker jag. 

Varje dag serveras 23 000 luncher inom skolan och barnomsorgen i Jönköpings kommun. Lina Ekeroth Sandqvist är kvalitetsutvecklare för kosten, och för henne handlar det om att planera matsedlar och upphandlingar för att det ska finnas mat som passar alla. Hon tror att det kan vara vanligare nu för tiden med allergi- och specialkost i förskolorna.

– Jag tror man har blivit mer uppmärksam, har bättre analysmetoder och kan utreda varför någon har ont i magen eller blir röd runt munnen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".