Karin Hermansson. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Inga flyktingar ska behöva bo på gatan enligt Karin Hermansson. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Ingen flykting ska behöva sova utomhus

Karin Hermansson: Vi gör vad vi kan, tillsammans
1:52 min

Flyktingströmmen till Jönköpings län är fortfarande stor, och nu är alla 900 evakueringsplatser i länet helt fulla.

Men trots det så lovar kommunerna att ingen flykting som kommer ska behöva sova utan tak över huvudet, det säger Karin Hermansson på Länsstyrelsen.

– Migrationsverket upphandlar ju också nya boenden hela tiden, så det där är en process som förändras hela tiden. Men hittills har ingen behövt sova utomhus i vårt län, säger Karin Hermansson.

Men om de evakueringsplatser som finns är aktiverade och det fortsätter komma hit flyktingar, hur kan man då garantera att ingen kommer behöva sova på gatan?

– Migrationsverket har sagt att man prioriterar barnfamiljer, sen gör vi vad vi kan tillsammans.

Totalt har kommunerna i länet vaskat fram 900 sovplatser, i bland annat gymnastiksalar och campingstugor, som evakueringsplatser. De platserna är till för flyktingar som precis kommit hit och registrerat sig. Tanken är att de bara ska bo där ett par dagar innan de får ett bättre boende när de sen väntar på asylbesked.

Alla de här 900 platserna som tagits fram är alltså fulla nu. Men ändå lovar kommunerna att ingen ska behöva sova utomhus. Karin Hermansson på länsstyrelsen säger att flyktingströmmen till länet har börjat att avta nu, men det är fortfarande väldigt många som kommer.

Sist av alla kommuner att ta fram evakueringsplatser var Gnosjö, men från och den här veckan har också de kunnat erbjuda tillfälliga sovplatser åt flyktingarna.

Men att leta fram fler platser än de 900 i nuläget tror inte Karin Hermansson är aktuellt just nu.

– Det finns väl en önskan från Migrationsverkets sida att det behövs fler bostäder, men vi gör ingen konkret inventering av det nu, utan det är upp till varje kommun i så fall om man har fler platser att erbjuda. Men man får säga att det är fantastiskt att alla tretton kommuner har kunnat ställa upp.

Hur länge kommer de här evakueringsbostäderna behövas?

– Det kan jag inte svara på. Men de längsta avtalen är till och med juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".