Tohmas Toma. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
1 av 2
Tohmas Toma. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Elise Pavicic och Suhaila Yousef. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
2 av 2
Elise Pavicic och Suhaila Yousef. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio
Jönköping

Här får nyanlända hjälp att komma in i samhället

Hermods hjälper nyanlända in i arbetslivet
5:43 min

Många flyktingar som kommer till Sverige har långa yrkeskarriärer bakom sig i sina hemländer, men frågan är vad som krävs för att få ett liknande jobb här i Sverige.

Hermods är ett av ställena som hjälper nyanlända med just detta i Jönköping. Och där finns Thomas Toma, som just besökt ett företag där han kommer att få börja en två veckor lång praktik som truckförare på måndag.

Tohmas deltar i projektet Meritportfölj, en satsning som Hermods gör på uppdrag av Arbetsförmedlingen.

– Meritportfölj är ett yrkesförberedanda program där man gör yrkesbedömning för att snabbt ta reda på yrke, bakgrund och kompetens, säger Elise Pavicic, utbildare och praktiksamordnare på Hermods i Jönköping.

Därefter görs en bedömning om personen kan gå ut i jobb direkt, i så fall hjälper de till med praktikplatser och kontakt med arbetsgivare. Om inte, så hjälper de till med en vidareutbildning, eller en validering av en specifik yrkeslegitimation.

Hör hela inslaget i spelaren i toppen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".