Karta Axamo/Jönköping. Kartor: Cartodb
Försäljningen av skogen kring Axamosjön nära. Kartor: Cartodb
Axamo

Försäljning av Axamoskogen nära

Förslaget har vållat protester hos friluftsmänniskor
1:05 min

Jönköpings kommunstyrelse tog idag ett avgörande steg för att slutföra en omdebatterad försäljning av skog vid Axamosjön.

För att komma åt mark till framtida bostads- och snabbtågsstationbygge söder om Munksjön, har kommunen kommit överens med fastighetsägaren Tommy Hegestrand.

Han säljer två fastigheter i området för drygt 120 miljoner kronor och får dessutom skog söder om Axamosjön i utbyte.

Förslaget har vållat protester hos bland andra friluftsmänniskor, som är rädda för att många motionsspår i Axamo ska försvinna.

Vid dagens omröstning i kommunstyrelsen ville Miljöpartiet, Liberalerna och Sverigedemokraterna skicka förslaget på återremiss. Majoriteten röstade dock för att säga ja till affären.

Om två veckor ska kommunfullmäktige definitivt besluta om affären affären. Då räcker det med att en tredjedel av församlingen röstar för en återremiss för att det ska bli det.

De tre partier som idag var emot affären, har inte en tredjedel av rösterna i fullmäktige, men är inte långt ifrån. Så det sista ordet i Axamoaffären kanske inte är sagt den 16 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".