Jan Mårtensson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jan Mårtensson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Hälsa

Han älskar att lyfta sexfrågan bland hjärtpatienter

Jan Mårtensson: Åtgärder som gör det lättare att få en bra sexuell hälsa
7:12 min

Att få problem med hjärtat kan orsaka problem på flera sätt, bland annat med sexlivet.

Inte nog med allt vad det innebär att få exempelvis en hjärtinfarkt, man kan även få problem med sexlivet efteråt. Dels handlar det om rent fysiska problem, hos en man kan det vara svårt att få blod till de fina blodkärlen i penis vilket kan göra det svårt att får erektion. Hos kvinnor är det vanligt med torrhet i slidan.

Dessutom finns det en psykisk problematik där bland annat depression och ångest efter en infarkt kan försvåra sexlivet. 

Jan Mårtensson är professor och forskare på bland annat Hälsohögskolan i Jönköping och föreläser på torsdagskvällen om bland annat där här ämnet under rubriken: A sexadvice a day keeps the healthcare away.

Tittar man i de undersökningar som finns kan man se att nästan alla tycker det här är ett viktigt område att prata om, både när det gäller personal och patienter med närstående. Tittar man däremot på hur många som tar upp det så är det en låg siffra. 

Enligt Jan Mårtensson är det viktigt att, trots sina problem med hjärtat, ha en bra fysisk aktivitet och träna, att inte röka och äta sunt. Hör hela intervjun med Jan Mårtensson i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".