Plastinsamling. Foto: Pontus Lundahl/TT
Bara 40 procent av all plast återvinns. Foto: Pontus Lundahl/TT
Miljö

Därför återvinner vi inte plasten

Anna Fråne, Miljöinstitutet: Så sorterar du plasten
2:49 min

Plast. Materialet var en gång själva symbolen för modernitet. Nu finns det i överflöd i varje hem, men bara ungefär 40 procent av alla plastförpackningar når återvinningen.

Det kan vara svårt att avgöra vad som ska sorteras som plastförpackning. Och många som är osäkra förpassar förpackningen till de vanliga soporna där inget sorteras, enligt en ny studie från IVL Svenska Miljöinstitutet, baserad på studier i Jönköping.

– En annan sak som vi tydligt har sett är att man som konsument är osäker på hur mycket plastförpackningarna ska rengöras för att vara okej för återvinning, säger projektledare Anna Fråne till TT.

Plastförpackningarna tvättas i själva återvinningsprocessen, så det är ingen fara om de inte är helt rena. Däremot kan man av rent hygieniska skäl vilja rengöra dem om de ska lagras hemma under en tid.

300 miljoner ton plast tillverkades i världen 2014 och om återvinningen kan öka blir miljövinsten stor. För den som vill bättra sig finns en enkel väg:

– Påsar källsorterades i lägst utsträckning om man jämför med andra typer av plastförpackningar men förekom i störst mängd. Om man ska lägga krut på några typer av plastförpackningar så finns här stor förbättringspotential, säger Anna Fråne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".