Rättegången om dubbelmord. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
Foto: Therese Edin/Sveriges Radio
#dubbelmorden

Misstänkte 51-åringen fortsätter neka

Reporter Pernilla Wadebäck: Det sade 51-åringen
3:00 min

Blod från mannen och kvinnan som hittades döda på Hökensås fanns både på en kofot som hittades på den åtalade 51-åringens kontor och på hans sportväska.

Men den misstänkte fortsätter att neka.

– Det finns en alternativ hypotes som inte går att utesluta, sade mannens advokat Leif Silbersky i sin framställan inför tingsrätten i Jönköping.

Rättegången om de dubbla dubbelmorden på Hökensås och i Norrahammar pågår i tingsrätten och i dag gäller det fritidshusbranden i Hökensås, där ett par i 70-årsåldern dog.

Mannen har tidigare erkänt dubbelmordet i Norrahammar. Men det i Hökensås, som gick till på ett snarlikt sätt, förnekar han bestämt.

Fem argument

Leif Silbersky framhöll fem, som han anser tunga, argument för att inget brott begåtts när paret dog i samband med att deras fritidshus brann ner.
Advokaten pekade på att varken brand- eller dödsorsak har kunnat fastställas, att man inte har hittat spår av misshandel på kropparna, att inget spår av tändvätska har hittats på brandplatsen och att inget föremål har hittats som tyder på användning av våld.

När förhöret med den åtalade inleddes, ifrågasatte han varför han skulle neka till två mord om han vore skyldig till dem, med tanke på att han redan erkänt ett annat "groteskt" brott.

Personlig bekant

Misstankarna mot den 51-årige mannen dök upp under utredningen av ett fall 28 maj som en man och en kvinna, också i 70-årsåldern, hittades döda efter en villabrand i Norrahammar nära Jönköping.

Den 8 juni anhölls 51-åringen, som var kapitalförvaltare och personlig bekant till de båda mördade paren, misstänkt för att ha mördat paret och anlagt branden.

– Likheterna är slående och bägge dubbelmorden var planerade med ungefär samma tillvägagångssätt, sade åklagaren Anders Brokelind i sin framställan.

Övermannade paret

Han pekade bland annat på att paret som dödades på Hökensås låtit 51-åringen placera 800 000 kronor av deras pengar i en utländsk bank och hävdade att 51-åringen själv tillgodogjort sig pengarna.

Enligt åklagaren hade paret sannolikt började tvivla på att de skulle få tillbaka sina pengar och att detta djupt oroade 51-åringen. Han ville inte bli avslöjad som ekonomisk fifflare.

– De ska betala sina fakturor och är i akut behov av pengar, säger Anders Brokelind och anförde att paret ville ha tillbaka de pengar de lämnat till 51-åringen för investering eftersom stugan hade renoverats, vilket skulle betalas.

Brände ner huset

Åklagaren hävdade vidare att den åtalade mannen övermannade paret i stugan på Hökensås och gjorde dem försvarslösa med hjälp av saker han hade köpt några timmar tidigare, bland annat kofoten på vilken blod hittats, rep och silvertejp. Sedan anlade han en brand med tändvätska han köpt vid samma tillfälle. Paret lämnades kvar i stugan. Man vet inte om de levde eller var döda när branden startade.

Bara ruiner återstod av huset när man upptäckte att det hade brunnit. Varken brandorsak eller dödsorsaker har kunnat fastställas.

– Han lyckades bränna ner huset fullständigt, till skillnad mot vid nästa tillfälle, säger Brokelind och syftar på det senare dubbelmordet i Norrahammar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".