Tingsrätten i Kristianstad
Foto: Anna Dahlbeck/Sveriges Radio

Idag faller domen mot barnskötaren - greps på High Chaparral

Anna Dahlbeck rapporterar
1:38 min

I eftermiddag faller domen mot den barnskötare som står åtalad för grova våldtäkter och sexuella övergrepp mot förskolebarn i Kristianstad.

40-åringen var barnskötare i Kristianstads kommuns vikariepool och jobbade på över 30 förskolor i kommunen. Men det var i somras som mannen greps efter att en tioårig flicka berättat för sina föräldrar att han hade tafsat på henne på nöjesparken High Chaparral utanför Hillerstorp.

I förhör berättade han nästan omgående för polisen att det fanns barnpornografiskt material i hans bostad. Där hittade man senare bilder och filmer som visar hur mannen förgriper sig på förskolebarn. Många av barnen är mycket små, alla är flickor.

Själva rättegången har omgärdats av stor sekretess. 40-åringen har erkänt det han är åtalad för. Han har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning och där diagnosticeras han som pedofil. Men mannen bedöms inte ha en allvarlig psykisk störning. Därför finns det inga mediciska förutsättningar för att lämna över honom till rättspsykiatrisk vård.

Olof Svensson, avdelningschef på Rättsmedicinalverket, kan inte kommentera det enskilda fallet men betonar att den enskilda diagnosen inte är avgörande för deras bedömningar.

– Begreppet allvarlig psykisk störning är ett juridiskt begrepp, inte ett kliniskt, psykologiskt eller psykiatriskt begrepp.

– Det är ett begrepp som vi på Rättsmedicinalverket tillhandahåller som beslutsunderlag för domstolen. Det är inte knutet till någon enskild diagnos eller enskild diagnosgrupp utan ett helt juridiskt begrepp.

Minimistraffet för grov våldtäkt är fyra år. Domen väntas klockan 14.00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".