Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio/Privat
Asha Haji Hashi har växt upp i Trasten i Gislaved. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio/Privat
#vägenin

"Man umgås hellre med sina landsmän"

Asha: De vet inte hur de ska komma in i samhället
6:58 min

Det finns flera områden i länet som har en befolkning där över 25 procent är födda i ett annat land. Värst är det i området Trasten i Gislaved.

Asha Haji Hashi pluggar till förskolelärare på Högskolan i Borås. Hon brukar hjälpa till i sina föräldrars butik i området Trasten i Gislaved och där brukar hon den stora segregationen som finns i just Trasten.

– Jag är född och uppvuxen i Gislaved och jag trivs väldigt mycket men man ser att det förekommer olika problem, dels integrationen då många bor utanför samhället vilket skapar en segregation. Många har inte språket med sig i bagaget vilket gör att man inte kommer in i samhället lika fort. Man umgås hellre med sina landsmän, man vill inte integreras med andra människor och man bygger sin egen bas.

Är det så du upplever det, att man inte vill integreras?

– Jag tror att man vill det men man vet inte riktigt hur man ska gå tillväga för att komma in i samhället. Så jag tror mycket hänger på de som har makten och resurserna att förändra.

Asha själv märker att språket är en viktig del i många människors väg till att integreras, och många i Trasten har väldigt stora brister i det svenska språket. Hon själv behärskar flera språk, bland annat somaliska, engelska, svenska och flera andra språk som hon lärt sig genom åren. Det har gett henne en stabil grund att stå på inför framtida utmaningar och hon hoppas att alla tar ett stort samhällsansvar i framtiden för att förebygga den stora segregationen som finns i Trasten.

Lyssna på Asha och vad hon tycker om området Trasten där hon är född och uppvuxen och där sex av tio är födda i ett annat land. Hör henne berätta om vad som borde göras för att lyckas med integrationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".