Matkassar för julhjälp. Foto: Josefine Koca/Sveriges Radio
Matkassar för julhjälp. Foto: Josefine Koca/Sveriges Radio
Jönköping

De delar ut kram, klapp och julhälsning

Karina: Jag tackar av hela mitt hjärta
3:18 min

Klappar under granen, godis i skålen och massor av mat på borden. Så ser det ut för många, men alla har inte råd.

Frälsningsarmén delar nu ut klappar som hjälper svenskar som lever under existensminimum och som inte har råd med allt som kanske förväntas till jul.

De delar nämligen ut julkassar och julklappar i Jönköping nu i dagarna. Några av de som kommit till Frälsningsarmén för att hämta ut en kasse är Karina och hennes man.

Jag är här för att få en julkasse, jag hade nog inte klarat julen utan. Det betyder jättemycket, vi hade inte haft råd att köpa allt som hör till julen annars...

Socialarbetaren Karin Hansson Lindgren berättar vad som finns i kassen...

– Här har vi bröd, kaffe, sill, en bit ost, risgrynsgröt, köttbullar, godis, prinskorv...

Listan över vad som finns i julkassen som delas ut är lång. I dörren möts man av en kram, en julklapp och en julhälsning. Sedan leds man vidare in i nästa rum där man får en julkasse fullpackad med mat och ännu en kram och julhälsning.

Under de två dagarna som Frälsningsarmén har så kallad julhjälp delas ungefär 150 julpåsar ut. Karin Hansson Lindgren, som är socialarbetare på Frälsningsarmén, förklarar varför de har julhjälp.

– Det finns många människor som lever på marginalen idag och saknar det de behöver för julen, det extra. 

I Jönköping startades initiativet upp för åtta år sedan och har blivit välkänt i kommunen. Förra året delades 500 julklappar ut vilket gjorde att 250 barn kunde få två julklappar var. I år tros man hjälpa runt 200 hushåll och det är, enligt Karin Hansson Lindgren, tack vare sponsorer.

– Vi är armar och fötter för de som skänker till oss, vi lovar att det kommer ut och att det kommer i rätta händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".