Sverigedemokraterna använde konsumenttidningen Råd och Röns logotyp. Foto: Skärmdump
Sverigedemokraterna använde konsumenttidningen Råd och Röns logotyp. Foto: Skärmdump
Jönköpings län

Sverigedemokraterna använde tidningslogga utan lov

Sverigedemokraterna betalar skadestånd
1:48 min

När Sverigedemokraterna i Jönköpings län skickade ut sitt senaste distriktsblad använde partiet konsumenttidningen Råd & Röns logotyp utan att först fråga om lov.

Att Råd & Röns logotyp används på det här sättet, olovandes dessutom, är inte tillåtet, menar tidningens chefredaktör Carina Lundgren, som nu kräver partiet på skadestånd.

— Det är varumärkesintrång, och jag tycker att det är både anmärkningsvärt och konstigt faktiskt, att ett politiskt parti gör så, säger Carina Lundgren.

På det senaste distriktsbladet som skickades ut till Sverigedemokraternas medlemmar i länet finns, förutom logotypen, en påhittad jämförelse över hur de olika partierna står i vissa frågor.

Igår krävde Björn Runn, ordförande Sverigedemokraterna Jönköping betänketid för att förklara varför tidningens logga använts. Idag svarar han att det var ett misstag.

— I det original som finns så gjordes en korrekturläsning. Han som gjorde läsningen trodde att det var ett fel, för i rubriken stod det Röd och Rån. Han tog bort det och lade då in Råd och Rön:s logga, säger Björn Runn.

Men Carina Lundgren är inte nöjd med den ursäkten, och kommer kräva Sverigedemokraterna på ett skadestånd.

— Samma sak gäller för alla som använder vår logga utan lov. Det har hänt förut att företag använt den men aldrig ett politiskt parti, säger hon.

Sverigedemokraterna och Råd & Rön har under eftermiddagen kommit till en överenskommelse och partiet kommer betala en faktura från tidningen. Hur mycket fakturan är på vill Carina Lundgren inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".