Kröstatåg. Foto: Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio
Foto: Torbjörn Nilsson/Sveriges Radio

Nytt försök med kameraövervakning

Christine Läppänen: Bättre möjligheter nu
1:28 min

Jönköpings länstrafik ska nu göra ett nytt försök att få kameraövervakning på alla bussar och tåg i länet.

Tidigare har länsstyrelsen sagt nej till detta, men efter en rad incidenter och bråk på bussar och tåg så har nu länstrafiken nya argument för att få tillstånd säger Christine Läppänen, trafik och planeringschef på Jönköpings länstrafik.

– Vi kommer att lämna in en ansökan efter årsskiftet till länsstyrelsen på regionbussarna och Krösatågen, säger Christine Läppänen.

Busstrafiken i centrala Jönköping har kameraövervakning men länstrafiken vill att de bolag som kör Krösatågen och regionbussarna också ska få övervaka med kameror. Man har försökt få tillstånd av länsstyrelsen som har sagt nej, det här trots att länsstyrelsen i Kronoberg sagt ja till länstrafiken som kör där.

Jönköpings länstrafik ger sig dock inte. Efter ett antal incidenter som inträffat på länets tåg och bussar har länstrafiken nu dokumenterat detta.

– Vi har haft ett antal incidenter under hösten som gjort att vi tror att möjligheterna att få igenom en kameraövervakning är bättre nu, säger Christine Läppänen.

– Tidigare föll det på att antalet incidenter var för få för att motivera, men nu har vi samlat ihop detta på ett bättre sätt tycker vi. Vi vill att det ska vara säkert för resenärerna och ombordpersonalen, att det ska vara tryggt helt enkelt.

Hur ser ni på integriteten?

- Man får ju spara bandningarna under väldigt kort tid så vi ser inga problem med det.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".