Hembygdsgård. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Foto: David Westh/Sveriges Radio
Jönköpings län

Föreningarna mycket mer än röda stugor

Irene Oskarsson, Hembygdsförbundet: Berättelser och kunskap
4:18 min

De kanske förknippas mest med gamla, röda stugor men 100-årsjubilerande Hembygdsförbundet fyller en större funktion.

Du har absolut någon gång besökt en hembygdsgård, i alla fall sett de röda stugorna som brukar stå på hembygdsgårdarna. Kanske dansat runt en midsommarstång på en hembygdsgård eller kanske är du en av de cirka 26000 i Jönköpings län som är engagerad i en hembygdsförening?

2016 fyller hembygdsförbundet 100 år i Sverige och regeringen satser en miljon kronor på firandet och hembygdsgårdarna i Jönköpings län kommer fyllas av massor av aktiviteter.

Samtidigt som hembygdsföreningarna fyller en viktig funktion som bärare av vårt kulturarv fyller man även idag en annan funktion.

– Vi möter många nya svenskar, delar erfarenheter och traditioner. Tror det är en jätteviktig uppgift framöver för hembygdsrörelsen, att förmedla vårt kulturarv till andra som kommer för att dela deras kulturarv och då upptäcka att vi har mer gemensamt än vad vi tror, säger Irene Oskarsson från Aneby som är ordförande för Hembygdsförbundet i Jönköpings län. 

Hör hela intervjun med Irene Oskarsson i ljudklippet ovan.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".