Morten Halvorsen. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Morten Halvorsen, beteendevetare. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Livsstil

Experten: Så klarar du nyårslöftet

Morten Halvorsen: Vi består av tankar och känslor
6:06 min

Snart kommer många av oss avlägga löften för 2016, löften som många gånger visar sig vara svåra att hålla.

Samma visa varje år - på nyårsafton står man där med glaset i ena handen och ett löfte inför 2016 i andra. Det kan handla om att börja träna, sluta röka, leva nyttigare eller att byta jobb...

Men ofta är det svårt att hålla sitt löfte, ofta för att man haft för dålig motivation eller planering, menar Morten Halvorsen som är beteendevetare och mental tränare.

– Huvudorsaken är nog att vi är vanemänniskor, jag tycker det är jätteroligt varje gång som jag träffar någon som vill förändra något och som vill påverka något, säger Halvorsen till P4 Jönköping.

Ett vanligt problem när man ska börja med något är att man inte förberett sig.

Ofta blir det inte av för att man inte använder den kalender man har. Man sätter inte av tid, man planerar inte noggrant och förbereder sig inte. Då blir det mer en önskan att göra något, men inte något riktigt genomslag på det.

Att sluta med något kan låta enkelt, men är ofta väldigt mycket klurigare.

Att sluta med något innebär, precis som när man börjar med något, en förberedelse och en planering. Det som kan vara svårt när man slutar med något är att det ju bildas ett tomrum i upplevelser, det finns en orsak till varför man gör vad man gör. Det behövs att man hittar rätt motivation, att hitta vad som triggar mig mest, och om möjligt hitta något annat för att fylla tomrumet. 

 

Hör intervjun med beteendevetaren Morten Halvorsen i ljudklippet ovan.

Från P4 Jönköpings Facebooksida:

Godmorgon! Handen på hjärtat. Brukar du ge nyårslöften och hur gör du i så fall för att lyckas hålla det? Idag kommer en...

Posted by P4 Jönköping Sveriges Radio on den 29 december 2015
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".