En kund tittar på platt-tv. Foto: Bertil Ericson/TT.
Gamla tv-apparater klarar inte de nya moderna utsändningarna. Foto: Bertil Ericson/TT.
Jönköpings län

Köp av ny tv kan bli nödvändigt

Carolie Boström: Handlar om att säkerställa bättre täckning
2:47 min

Tusentals hushåll i länet måste i år byta tv eller skaffa ny tv-box. Det är en konsekvens av regeringen bestämt att de marksända tv-kanalerna ska byta frekvenser för att ge plats åt utbyggnad av mobilnätet.

Hela det så kallade 700-bandet frigörs för mobiltelefoni och mobilt bredband. Det är framförallt de som tittar på Boxers tillvals-kanaler som kan tvingas skaffa ny utrustning.

– Om man har en gammal tv som inte kan ta emot de nya moderna utsändningarna kan det vara så att man behöver köpa en ny, säger Marcus Hartmann, presschef vid Teracom.

När de marksända tv-kanalerna lämnar 700-bandet och flyttar till lägre frekvenser blir utrymmet mindre och modern teknik som kallas T2 införs för att alla nuvarande kanaler ska få plats. De flesta moderna tv-apparater klarar att ta emot T2 men inte de gamla.

Tv-bolagen har motsatt sig omläggningen och tycker att den kommer för snabbt och är dåligt förberedd och varnar bland annat för att det kan uppstå fel som kan slå ut mottagningen i ett begränsat område.

– I värsta fall kanske vi behöver sätta upp mindre tv-sändare i vissa områden för att kompensera för den svagare signalen, och det kommer att ta flera månader innan det är på plats, säger Per Björkman, distributionschef på SVT.

Förändringen sker stegvis genom att Teracom byter ut sändningsutrustningen i existerande master, med början i Norrbotten i april och allt ska vara klart ett år senare 2017 i Skåne.

Flytten av tv-kanalerna ger mobiloperatörerna hela 700-bandet för att kraftigt utöka kapaciteten både för mobiltelefoni och mobilt bredband.

Enligt Post- och telestyrelsen, som ska fördela utrymmet via en auktion, så kommer huvudmålet att vara att få ökad täckning, och de luckor i mobiltäckning som i dag finns ska täppas till.

– Det handlar om att säkerställa att konsumenter runt om i Sverige får bättre täckning för det är det man vill ha, säger Caroline Boström, chef för enheten för spektrumtillstånd vid Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".