Foto: Ivan Sekretarev/TT
Foto: Ivan Sekretarev/TT
Huskvarna

Idrottsgymnasier kritiseras av Skolinspektionen

Skolinspektionen: Stämmer inte överens med varje människas lika värde
4:02 min

Hälften av de idrottsgymnasier Skolinspektionen hittills granskat har fått allvarlig kritik för brister när det gäller arbetet mot kränkande behandling i samband med idrottsträning.

De duktigaste eleverna har gynnats medan de andra eleverna blivit sämre behandlade.

– Ett sådant agerande eller förhållningssätt stämmer inte överens med varje människas lika värde. Det är det vi reagerar emot i de här besluten, säger Gunnar Olausson, chef vid Skolinspektionen i Linköping, till Ekot

Vad tycker ni om det här? När tränare använder den här typen av piska och morot?

– Man skulle kunna vända på frågan. Vad hade du tänkt om magistern i en vanlig klass hade gjort så när du hade matematikundervisning?

– Det skulle förefalla väldigt märkligt att den som hade mest fel på matteprovet är den som får städa upp i klassrummet och sudda ut från tavlan. Det skulle aldrig accepteras, säger Gunnar Olausson. 

Tillsynen omfattar 30 slumpvis utvalda idrottsgymnasier och handlar om arbetet mot kränkande behandling och alla får godkänt för delarna som handlar om skolundervisning.

Men när det gäller idrottsverksamheten finner Skolinspektionen fel hos 11 skolor och 10 av dem föreläggs vidta omfattande åtgärder för att rätta till bristerna. 

En av gymnasieskolorna som granskats är Sandagymnasiet i Huskvarna, men där fann Skolinspektionen inga brister.

Exempel på kränkande behandling

Filbornaskolans riksidrottsgymnasium i Helsingborg med golf, brottning, simning, idrott och innebandy. Tränarna favoriserar vissa elever och pratar inte med andra. Låter förlorare göra armhävningar medan vinnarna får handla i caféterian. När någon elev svarar fel i klassrummet och de andra skrattar, säger lärarna inte ifrån. 

Häst- och ridsportutbildningarna på Polhemskolan i Lund i ihop med Flyinge. Elever som kör på koner eller ramlar av måste baka en tårta till de andra. Personalen tycker inte att det är kränkande utan vanligt inom all ridträning. Skolinspektionen tycker att det visar på ett ojämlikt förhållande mellan eleverna. 

Lindeskolans riksidrottsgymnasium i Judo i Lindesberg. Elever som presterar sämre blir utfrysta av tränarna och orättvist behandlade. Det har skapat en tysthetskultur där elever inte vågar berätta, av rädsla för repressalier.

Källa: Skolinspektionens beslut.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".