Foto: Jonas Ekströmer/TT
Margot Wallström och Peter Hultqvist. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Wallström om Johan Gustafsson

Margot Wallström (S): Han finns med oss i tankarna
1:24 min

Det är mer än fyra år sedan Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades i Mali. Vad Utrikesdepartementet gör har länge varit okänt men nu har två ministrar varit på ett besök i det afrikanska landet.

Johan Gustafsson från Värnamo kidnappades i Mali när han åkte motorcykel genom landet för mer än fyra år sedan.

Sedan dess har det kommit livstecken vid ett flertal tillfällen i form av videoklipp där han bland annat berättar om sitt tillstånd och uppmanar svenska myndigheter att få honom fri.

Utrikesminister Margot Wallström bekräftar att hon tagit upp fallet med den Johan Gustafsson med regeringen i Mali.

Johan Gustafsson har varit kidnappad i Mali i fyra år av en av terrororganisationen al-Quaida i Nordafrika.

– Självklart gör vi alltid det. Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri.

Kan du säga något om möjligheterna där?

– Nej inte just nu, men jag vill att alla ska veta att vi fortsätter våra ansträngningar för att få honom fri, säger Margot Wallström.

På plats i landet har den svenska delegationen bland annat träffat både landets försvarsminister Tieman Hubert Coulibaly och presidenten Ibrahim Boubacar Keïta. Mötet avslutade på torsdagen. Enligt den maliska tidningen L'Essor ska mötet ha rört hur fredsprocessen i landet fortskrider.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".