Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Erik Gerhardsson. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Eksjö

Han vill göra skillnad på flyktingön

Erik Gerhardsson: Jag kan inte sluta nu
2:53 min

De flesta 20-åringar kanske inte prioriterar att åka utomlands för att hjälpa nödställda flyktingar - men för Erik Gerhardsson har det blivit en del av hans liv.

I september tog Erik Gerhardsson från Eksjö beslutet att åka ner till Ungerns huvudstad Budapest för att hjälpa människor på flykt. Då åkte han med Röda korset och fick se hur situationen var på plats.

Kort efter att han kom hem från Ungern kände han själv att han kunde göra mer än vad han hade gjort. Då valde han att åka ner mot Grekland och ön Lesbos för att göra volontärarbete för andra gången.

Och nu, några månader senare, är det dags för en tredje resa. Skillnaden den här gången är Erik har valt att åka helt själv. Den 18 januari åker han ner till Lesbos och kommer stanna där i tre veckor. För tillfället är det relativt lugnt på ön då det råder en storm där som gör att det inte kommer några nya båtar, men om en dryg vecka kan allt det förändras och båtarna kan komma att strömma in, enligt Erik Gerhardsson.

Vad får en 20-årig lärarvikarie att åka ner på egen hand till ett land för att hjälpa människor som han aldrig träfat förr och som han inte känner alls? Lyssna på Erik Gerhardsson berättelse i ljudklippet i toppen av sidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".