Håkan Jansson. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Håkan Jansson (M), länets mäktigaste lokala politiker, lämnar sion post avslöjar han för P4 Jönköping i dag. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Region Jönköpings län

Därför avgår länets mäktigaste politiker

4:05 min

Länets mäktigaste lokala politiker, Håkan Jansson (M), lämnar sin post som regionstyrelsens ordförande, det avslöjar han för P4 Jönköping.

Han gav besked under regionstyrelsens möte under måndagseftermiddagen.

Den 65-årige moderate politikern från Mullsjö har sedan 2011 varit regionens högsta politiker men har under hösten haft problem med sin sjukdom kol, en lungsjukdom som gjort att han fått gå med extra syrgas och han har även varit sjukskriven under hösten.

– Jag tycker att jag har gjort mitt inom det politiska livet. Det är ingen hemlighet att jag har haft hälsoproblem, men det har inte varit det mest avgörande, säger Håkan Jansson.

Att beslutet kommer under den här mandatperioden var väntat, det har han själv flaggat för. Han fyller 66 år under våren. Men att beskedet kommer just nu är mer oväntat, många hade förväntningarna att han skulle kasta in handuken när han blev sämre under hösten eller sitta kvar till närmare valet.

Håkan Jansson ersatte, Peranders Johansson (M) som dåvarande landstingsstyrelsens ordförande hösten 2011 och har bland annat varit med om att ombilda landstinget till Region Jönköpings län.

Regionstyrelsens ordförande är formellt länets tyngsta politiska post med en lön på knappt 80 000 kronor och ansvar för 10 000 anställda främst inom vård och omsorg på länets sjukhus och vårdcentraler, men även kollektivtrafiken och utvecklingen av turism, arbetsmarknad och näringsliv ligger under regionens ansvar. Region Jönköpings län har en budget på omkring 10 miljarder.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista