Annie Johansson, Kyllåsbacken
Annie Johansson, närmaste granne och en av många medlemmar som håller Kyllåsbacken igång. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Skillingaryd

Kyllåsbacken bidrar till en bättre värld

Annie Johansson: Roligt att så många hittar hit
4:09 min

Kyllåsbacken är inte vilken skidbacke som helst. Överskottet från verksamheten skänks till olika hjälporganisationer, bland annat ett barnhemsprojekt i Rumänien och till SAM-hjälp.

Kyllåsbacken, som ligger en dryg mil väster om Skillingaryd, drivs helt ideellt av föreningen Eksäters ungdom som bygger på en kristen grund. Föreningen som grundades i början av 70-talet har ett 60-tal medlemmar.

–  Tio procent av liftkortsintäkterna går till ett barnhem i Rumänien, och allt vi får in på att sälja plastkortsfickor går oavkortat till SAM-Hjälp, säger Martin Andreasson är ordförande i föreningen Eksäters ungdom .

– Mycket i det kristna handlar ju om att hjälpa varandra så att fler får ett drägligt liv.

Annie Johansson bor på gården alldeles intill skidbacken, nästan ända uppe i toppen, och är en av alla engagerade medlemmar Hon gläds åt att det var mycket liv och rörelse i backen i helgen.

– Det är jätteroligt att så många hittar hit. Idag ska vi ta fram skotern för att göra vår första spårdragning för längdåkning också. Hoppas det blir ett bra spår, säger Annie Johansson.

Annie Johansson, som är jägmästare och brandexpert, uppmärksammas för övrigt i flera andra sammanhang just nu.

Förutom att hon är en av de nominerade till P4 Jönköpings pris Årets Smålänning och till Årets Skillingarydsbo, så toppar hon tidningen Lands "Skogslista" över de 50 personer som under 2015 gjorde störst avtryck i de gröna näringarna. Det gör hon för sin för Sverige unika kompetens om skogsbränder och för att hon har utbildat hundratals brandmän i hur skogsbränder bekämpas bäst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".