Man lägger handen på rumpan på kvinna som tar kaffe.
Temabild. Foto: Arkiv
Jönköping

Mycket tafsande men få anmälningar

Förövarna såväl bekanta som helt okända män
2:04 min

I spåren av den senaste veckans debatt om sexuella ofredanden mot kvinnor, visar det sig att många unga kvinnor känner sig osäkra och skyddslösa också här i vårt län.

Medieuppgifterna och debatten om sexuella ofredanden mot kvinnor utomlands och under fester och festivaler i Sverige har fått en stor uppmärksamhet.

Och nu visar det sig att många unga kvinnor känner sig osäkra och att tafsande killar är mer regel än undantag. Det hävdar bland annat två 16-åriga flickor från Jönköping.

– På fester kan det vara killar som tror att de har rätten att kladda på en, men jag vågar inte säga ifrån, säger en av tjejerna.

Förövarna kan vara såväl män i bekantskapskretsen, som helt okända män i trängseln och festvimlet. Men trots att det rubriceras som sexuella ofredanden är polisanmälningarna få, bara 120 stycken i hela länet förra året.

Men flickornas berättelser bekräftas av jämnåriga killar.

– Ja det är mycket sånt när man är ute på krogen, eftersom många är fulla och då är det så att de tar för sig när det ändå är lite lättare, så att säga, säger en av killarna.

Både bland unga kvinnor vi talat med och i debatten kring uppmärksammade massofredanden utomlands och i Sverige, har unga invandrarmän och ensamkommande flyktingar utpekats som de som ofredar mest.

Men polisen ser inga sådana mönster i sin anmälningsstatistik, och Farhad Khagani, som jobbar med utbildning på organisatioen på Noaks Ark, välkomnar debatten men varnar för generaliseringar.

– Självklart tycker jag att det är bra att belysa detta, det är en del av mitt arbete, men samtidigt är det inte rätt att peka ut en viss målgrupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".