Anders Wilander. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Anders Wilander. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Wilander och Wengholm öppnar för att efterträda Jansson

Anders Wilander: Alla personer som engagerar sig bör vara intresserade
2:20 min

Flera kommunalråd från länet tycks vara aktuella för posten som länets högsta politiker, regionstyrelsens ordförande.

Det visar en rundringning som P4 Jönköping gjort efter gårdagens besked att Håkan Jansson väljer att avgå tidigare än planerat. Därmed kan det bli en strid för få av toppkandidaterna säger i dag klart nej och öppnar därmed för att kandidera.

– Av respekt för den processen så väljer jag att inte uttala mig, säger Malin Wengholm, idag regionråd boende i Jönköping och en av dom som anses vara kandidat.

Hon vill i övrigt inte säga ett ord mer om processen.

Mer talför är Niclas Palmgren, i dag kommunalråd i Gislaved och ledamot i regionfullmäktige.

– Skulle frågan komma så ska man tänka över det, säger Niclas Palmgren.

Mest öppen i kommentarerna är kommunalrådet i Tranås, Anders Wilander som säger så här om han skulle få frågan från valberedningen:

– Då ska jag ta det under ett mycket moget övervägande, säger Anders Wilander.

– I dagsläget säger jag varken nej eller ja, Tomas Erazim, före detta kommunalråd i Eksjö, idag rektor men också regionfullmäktigeledamot och ledamot i en av regionens nämnder.

Just kommunalråd tycks ligga extra bra till i processen eftersom regionen ofta måste förhandla med kommunala företrädare innan man fattar länsövergripande beslut. Det talar emot Malin Wengholm som uppges vara mycket intresserad av regionrådsposten.

På måndagen kom ju moderaten Håkan Jansson med det överraskande beskedet att han väljer att avgå tidigare än planerat som regionstyrelsens ordförande och länets högste politiker, detta sedan P4 Jönköping konfronterat honom med intern kritik inom alliansen i samband med hans sjukskrivning.

Och nu börjar spelet om hans efterträdare som alltså ska utses av moderaterna. I morse i P4 Jönköping sa Britt Johansson, ordförande för partiets valberedning i regionen, att efterträdaren bör tas ur fullmäktigegruppen.

– Jag tycker att det är viktigt att man kan vara med som högsta representant för regionen, att man kan ha med i fullmäktigesalen och delta i debatten, säger Britt Johansson.

Om efterträdaren inte plockas ur fullmäktige får hen inte vara med och fatta beslut där vilket skulle kunna försvaga personens position och pondus, men skulle kunna vara med och debattera om fullmäktige och dess ordförande går med på det. Detta enligt en tolkning som nuvarande ordförande i fullmäktige, Hans Rocén gör, sedan han konsulterat kommunallagboken när P4 Jönköping kontaktar honom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".