Azra Muranovic kom till Sverige som liten. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Azra Muranovic kom till Sverige som liten. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
#vägenin

Det har gått bra för bosnierna

Jan Ekberg: I jämförelse med andra flyktinggrupper så tycks det ha gått väldigt bra
1:45 min

Det har gått bra för de bosniska flyktingarna som kom till Sverige och Jönköpings län i början av 90-talet. 8 av 10 har jobb idag.

Siffror som Sveriges Radio tagit fram, med hjälp av Statistiska centralbyrån, SCB, visar att sysselsättningsgraden för bosnier i Jönköpings län är lika stor som för de som är födda i Sverige. 

– I jämförelse med andra flyktinggrupper, så tycks det ha gått väldigt bra. Vi kan idag konstatera att sysselsättningsgraden i förvärvsarbetande åldrar bland bosnierna, ligger ganska nära den infödda befolkningen, säger Jan Ekberg, nationalekonom och professor vid Linnéuniversitet i Växjö.

Flyktingvågen vi upplever just nu, med hundratusentals personer som flyr undan krig och misär, framför allt från Syrien och Afghanistan, är kanske den största i svenska historia. Senast vi hade stor flyktingvåg var i början av 90-talet då folk flydde undan kriget på Balkan. Flest flyktingar kom från Bosnien.

Nu 25 år senare visar forskning att just den gruppen, blivit integrerade på ett bra sätt i det svenska samhället. 78 procent av bosnierna i åldrarna 20-59 år bosatta i Jönköpings län, har arbete idag.

Azra Muranovic kom hit som liten. Hon och hennes familj flydde från kriget och hamnade i Värnamo. Hennes förklaring till den lyckade integrationen är att de flesta bosnier som kom hit, hade en bra utbildning.

– Vi har ju klarat oss väldigt bra. Utbildningsnivån gjorde att folk var klara och färdiga till att gå ut på arbetsmarknaden så fort de fick det svenska språket, säger Azra Muranovic.

Vad betyder det här att man får jobb?

– Det är som en raket ur misären, skulle jag nog kalla det.

Att flyktingarna snabbt får jobb är viktigt menar Jan Ekberg, annars är risken stor att integrationen misslyckas och flera generationer hamnar i utanförskap.

– Om det är en invandrargrupp där föräldragenerationen etableras dåligt på arbetsmarknaden, man kommer inte in på arbetsmarknaden, lever i ett utanförskap så är risken stor att det mönstret upprepar sig i den andra generationen.


SÅ SER SIFFRORNA UT:

Andelen förvärvsarbetande bosnier mellan 20-59 år i hela landet, 2013: 77 %

Andelen förvärvsarbetande mellan 20-59 år i hela landet, 2013: 78%

Källa: SCB

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".