Marianne Kristiansson. Foto: Ola Torkelsson/TT
Marianne Kristiansson. Foto: Ola Torkelsson/TT

Expert: Lex Bobby fungerar dåligt

Marianne Kristiansson: Jätteviktigt att göra den här typen av utredningar
3:21 min

Den kom till för att förhindra att fler barn drabbades likt Bobby i Malmbäck för tio år sedan, men experten ger inte lagen godkänt.

När tioåriga Bobby för tio år sedan dödades av sin mamma och styvpappa utanför Malmbäck berörde det hela Sverige. Hans död resulterade i en ny lag, Lex Bobby, som kom till för att tvinga samhället till "haveriutredningar" om barn far illa - för att förhindra att liknande saker händer igen.

Men experten Marianne Kristiansson, specialist i rättspsykiatri och professor på karolinska institutet, tycker inte att lagen fungerat tillfredsställande.

– Jag tycker det är jättebra att man fick till den här lagen och tanken med att göra en haveriutredning när det hänt något förskräckligt är väldigt bra. Men utifrån att jag varit med i den expertgrupp på Socialstyrelsen som gjort de här utredningarna kan jag tycka att lagen är lite snävt formulerad. Det blir ganska få barn som man kan utreda, säger Marianne Kristiansson till P4 Jönköping.

Hon är även kritisk mot att det dröjer väldigt länge innan man kan göra utredningarna, som hon liknar vid haveriutredningar. Hon önskar att beslutsfattare och politiker tänker ett varv till kring lagen. Statskontoret har utrett laget och kommit fram till att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, borde ta över utredningarna. 

– IVO är ju en myndighet som har väldigt stor erfarenhet av utredningar och det kunde kanske bli en större effektivitet, säger Kristiansson.

Hör hela intervjun med Marianne Kristiansson i ljudklippet ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".