Aneby och Jönköping får bakläxa om flyktingutbyte

Andreas Sturesson: Vet inte om jag ska skratta eller gråta
1:40 min

Knappt har Aneby och Jönköping kommit överens förrän Länsstyrelsen stoppar flyktingutbytet.

 I går meddelade kommunalråden Andreas Sturesson och Lars-Erik Fälth, i Jönköping respektive Aneby, att kommunerna kommit överens om att Aneby hjälper Jönköping genom att ta 33 av storebrors tilldelade flyktingar till sig.

– Därmed blir det ju ingen förändring på totalen, men Aneby bistår oss i en ganska tuff utmaning som vi har, sade Andreas Sturesson som är kommunalråd i Jönköping. 

Men överenskommelsen  uppskattas inte av Länsstyrelsen, som har hand om fördelningen av flyktingar. I dag går de ut med ett pressmeddelande där de påtalar felaktigheter i överenskommelsen.

Ett beundransvärt initiativ, men tyvärr är det inte riktigt så enkelt som att två kommuner sinsemellan kan göra upp om fördelningen.

Länsstyrelsen skriver att mottagande baseras på variablerna arbetsmarknad, befolkningsstorlek och sammantaget mottagande av asylsökande och nyanlända tidigare år. Utifrån de variablerna ska Länsstyrelsen fördela de flyktingar som länet fått tilldelade, i nuläget 653 stycken, mellan kommunerna. 

– Vi sitter på helhetsbilden och försöker gå så många önskemål som möjligt till mötes. Det finns alltså ingen möjlighet för två kommuner att göra upp om mottagandet på egen hand. Det är olyckligt att Aneby och Jönköping tycks ha uppfattat saken på det sättet, säger Alexandra Wollmar och fortsätter:

– När vi har fått in önskemål från samtliga kommuner i länet kommer vi att återkomma med vårt förslag till slutlig fördelningen av nyanlända per kommun och vi kommer naturligtvis att göra vad vi kan för att både Aneby och Jönköping ska få sin vilja igenom. Men det får inte ske på bekostnad av andra kommuner i länet.

Beskedet från Länsstyrelsen faller dock ej i god jord hos Andreas Sturesson.

– Det här är så dumt så jag inte vet om jag ska skratta eller gråta. Vi försöker hjälpas åt för att klara flyktingmottagandet på ett bra sätt och det är alltså Länsstyrelsen emot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".