Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
Bojan Baric. Foto: Dan Segerson/Sveriges Radio
#Vägenin

Många bosnier läser vidare

1:33 min

Betydligt fler ungdomar med bosnisk bakgrund läser vidare än ungdomar som är födda i Sverige.

Antalet med eftergymnasial utbildning i Jönköpings län, är betydligt högre bland ungdomar med Bosnisk bakgrund, än ungdomar som är födda i Sverige. Det visar siffror som statistiska centralbyrån, SCB tagit fram åt P4 Jönköping.

Nästan varannan ung Bosnier som kom hit som flykting, har utbildat sig vidare efter gymnasiet.

En av dom är Bojan Baric, som bor i Jönköping och jobbar i Skillingaryd.

Bojan kom hit med sina föräldrar i början av 90-talet. Dom flydde kriget på Balkan som så många andra. Dom hamnade tillslut i Skillingaryd.

Flyktingvågen från Balkan var den senaste stora flyktingvågen till Sverige. Flest kom från Bosnien.

Nu visar forskning att det gått ganska bra för den bosniska gruppen.

Som vi kunde berätta redan igår så har 8 av 10 jobb idag, och ser man utbildningsnivån så är det många som läser vidare efter gymnasiet.

I gruppen ungdomar 20-29 år, som är födda i Bosnien, och som kom till Jönköpings län som barn, har hela 44 procent läst på universitet, högskola eller folkhögskola. Det kan jämföras med drygt 28 procent för övriga ungdomar födda i Sverige. En tydlig skillnad. O kriget är en förklaring att många vill läsa vidare, tror Bojan Baric.

- Definitivt. En av faktorerna som påverkat är att man inte vill att ens barn, eller man själv vill inte hamna i samma osäkerhet som ens föräldrar hamnade i på grund av kriget. Många av våra föräldrar fick ju sina bästa år förstörda av kriget och man fick börja om från ruta noll när man kom till Sverige.

Viljan att studera har gjort det lättare att integreras i det svenska samhället, menar Bojan Baric.

-Ja definitivt. Det blir ju lättare, självklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista