Gordana Gotovac. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
Gordana Gotovac. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio
#vägenin

Så lyckades bosniska Gordana få jobb

6:59 min

Nästan 8 av 10 har jobb, vilket är lika bra som för övriga invånare i Sverige. Gordana Gotovac, 59 år, som bor och jobbar i Bredaryd, förklarar det med att bosnier är målmedvetna och tycker om att jobba.

Den förra stora flyktingvågen till Sverige var i början av 90-talet när bosnier flydde kriget. Men trots att bosnierna kom till Sverige under 90-talets ekonomiska krisår, så har de lyckats bättre med att komma in i samhället än många andra flyktinggrupper.

I december förra året var det 20 år sedan det så kallade Daytonavtalet undertecknades i Paris och det blev fred i Bosnien-Hercegovina. Kriget som varade i drygt tre år är det värsta i Europa sedan andra världskriget, med omkring hundra tusen döda och över två miljoner på flykt.

Många bosnier flydde till Sverige. Idag finns ca 80 000 personer med bosniskt ursprung i Sverige, varav drygt 50 000 har svenskt medborgarskap, enligt Sveriges ambassad i Sarajevo.

En av dem är Gordana Gotovac, 59 år, som bor och jobbar i Bredaryd. Hon flydde med sin dotter från Bosniens huvudstad Sarajevo till Serbien och sedan vidare till Sverige

– Den 18 oktober 1992 kom jag till Sverige - ett datum jag aldrig ska glömma, säger Gordana Gotovac.

Hon fick rådet i Serbien att fly vidare till Sverige.

– "Det är bättre att vara flykting i ett främmande land än i sitt eget land" sa en gammal människa som varit med under andra världskriget. Och då ringde klockan - nu åker jag!

Efter ett år där hon flyttades runt på olika platser i södra Sverige, fick hon uppehållstillstånd. Då var det viktigast att först lära sig språket och sedan skaffa jobb. Efter ett par månader på SFI började hon att ringa runt till olika företag i Småland, för där hade hon hört att det fanns jobb. Till slut fick hon napp på en fabrik i Bredaryd och här hon stannat.

Att det gått bra för de flesta bosnierna i Sverige, att nästan 8 av 10 har jobb, förvånar henne inte.

– Vi tycker om att jobba och vara oberoende av andra. Och vi är ganska envisa - om vi har ett mål, då ser vi bara det, säger Gordana.

Gordana Gatovac är med i P4 Jönköpings publiknätverk. Vill du komma i kontakt med vår publikredaktör Elin, så ring 036-215 66 66 eller maila till publik.jkpg@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista