Jan Josefsson, rådman vid Jönköpings tingsrätt och Jan Warén, f.d. lagman, dömer Zoran Radovanovic till livstids fängelse. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
1 av 2
Jan Josefsson, rådman vid Jönköpings tingsrätt och Jan Warén, f.d. lagman, dömer Zoran Radovanovic till livstids fängelse. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Jämförelse mellan dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås. Foto: Polisens förundersökning.
2 av 2
Polisen har gjort en jämförelse mellan dubbelmorden i Norrahammar och Hökensås. Foto: Polisens förundersökning.
#dubbelmorden

Därför döms han för morden

Jan Josefsson, lagman: Därför dömer vi honom
3:13 min

Tingsrätten fäller den 52-årige företagaren för fyra mord. Så här motiverar domstolen sin dom.

När det gäller morden i Norrahammar i maj så har Zoran Radovanovic erkänt att han dödat ett par i 70-årsåldern. Det som ligger till grund för domen, förutom erkännandet, är teknisk bevisning. Det är bevisat att 52-åringen misshandlade makarna med ett basebollträ och att mannen dog av skadorna, medan kvinnan skadades svårt och dog av koldioxidförgiftning i den brand som 52-åringen anlade efter dådet.

När det gäller fallet på Hökensås har Radovanovic nekat till brott, men tingsrätten fäller honom ändå. Tingsrätten menar att 52-åringen slog makarna med kofot och anlade en brand i fritidshuset de var i och att makarna dog av antingen våld, brännskador eller koldioxidförgiftning.

Som teknisk bevisning hänvisar tingsrätten bland annat till att blodstänk med DNA från kvinnan fanns på en bag som hittades i 52-åringens garage och att mannen besökte paret i anslutning till att branden började. Tingsrätten menar också att det inte finns någon alternativ förklaring till det som inträffat.

I båda fallen hade 52-årige Radovanovic ekonomiska motiv, enligt tingsrätten.

Zoran Radovanovic döms alltså för alla fyra mord han var åtalad för. Han döms också för två grova mordbränder och 36 fall av grova bedrägerier mot 17 personer.

Han döms till livstids fängelse och enligt tingsrätten finns försvårande omständigheter; som att morden var planerade, att våldet var omfattande, att de skedde i offrens hem, att han hade ekonomiska syften och att han försökte dölja brotten.

Barnen till de mördade personerna och personerna som drabbats av bedrägerier hade krävt drygt 11,6 miljoner kronor i skadestånd och tingsrätten gick på den linjen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".