Nevena Condri. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Nevena Condri. Foto: Sanna Hermansson/Sveriges Radio
Arbetsliv

Vaggeryd ska föra framgångsrecept vidare

Monica Johansson, utvärderare: Inte så lätt som man kan tro
6:31 min

För tre år sedan slogs kloka huvuden ihop i Vaggeryd. Resultatet ska nu föras vidare till andra kommuner.

Syftet var att lösa ungdomsarbetslösheten i Vaggeryd som var hög - nästan 17 procent av de unga i kommunen var öppet arbetslösa. Då bestämde man sig för att jobba över gränserna.

Kommun, arbetsförmedling, skolor och näringsliv började jobba ihop. Det låter kanske som en självklarhet - men nu ska det här framgångsreceptet spridas vidare.

– Jag tycker det är ett fantastiskt resultat. Under de här två åren har vi haft 212 ungdomar i projektet och ungefär 90 procent har gått vidare i någon form av sysselsättning. Ungefär 50 procent av de här 90 procenten har gått vidare till arbete, säger utvärderare Monica Johansson.

En av de som fått jobb tack vare projektet är Nevena Condri, hon var färdigutbildad kommunikatör när projektet hjälpte henne till sysselsättning.

– Jag gick dit på en praktikträff, lyssnade och gick till två arbetsgivare. Jag fick praktikplats på båda men valde Näringslivsrådet. Det började med tre månaders praktik och sedan fick jag jobb. 

– Man får erfarenheten som många arbetsgivare kräver, de vill ju helst ha några års erfarenhet och det har man ju inte, även om man gått ut högskolan. Det fick jag här. 

Hör inslaget från Vaggeryd i ljudklippet ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".