Niklas Rengen och bygget av Munksjöstaden. Foto: Pressbild/Sveriges Radio.
Niklas Rengen lovar att ingen inom Kommunal kommer gå före kön till de nya bostäderna. Foto: Pressbild/Sveriges Radio.
Jönköping

Löftet: Ingen går före kön när facket bygger vid Munksjön

1:54 min

De avgående Kommunaltopparna sitter med i fastighetsbolaget Komanco som bygger lägenheter i Munksjöstaden - men de lovar att facket inte har några förturer.

Avslöjandena om fackförbundet Kommunals lägenhetsaffärer och vidlyftiga representation får nu också återverkningar i Jönköping. Både förbundsordföranden Annelie Nordström, som i går meddelade att hon avgår efter skandalerna, och förbundskassören Anders Bergström, som redan tvingats avsäga sig alla sina fackliga uppdrag, sitter med i styrelsen för det fackliga fastighetsbolaget Komanco som bygger hyreslägenheter den nya stadsdelen Munksjöstaden i Jönköping.

Men när Kommunals drygt 160 hyreslägenheter i det attraktiva området ska fördelas inom kort har facket inga förturer, lovar nu Kommunals ekonomichef Niklas Rengen.

– De enda förturerna är de sociala förturer som ingår i kontraktet med kommunen. Men fackets anställda, medlemmar eller andra får ställa sig i bostadskön för området, säger han.

163 mindre lägenheter i ett attraktivt område, men med hyror som även kommunalare har råd att bo i, lovade Kommunal när det avslöjades att det nu så skandalomsusade fackförbundet skulle bygga hyresrätter i den nya stadsdelen Munksjöstaden i Jönköping.

Senare i år ska de första 30 hyreslägenheterna i Munksjöstaden vara inflyttningsklara. Över 700 personer har hittills anmält sitt intresse. Men det är först till kvarn och sedvanlig kreditprövning som gäller när Riksbyggen, där Kommunal är delägare, fördelar lägenheterna.

Men ekonomichefen Niklas Rengen förnekar att frånvaron av förturer här, även för låglönefacket Kommunals egna medlemmar, skulle ha något samband med de lägenhets- och representationsskandaler som tvingade förbundskassören Anders Bergström att avgå även ur fastighetsbolaget Komanco som låter bygga Munksjölägenheterna.

Nej! Det beskedet gav jag redan före jul när jag träffade Riksbyggen.

Förutom hyreslägenheterna i Munksjöstaden i Jönköping bygger Kommunal liknande hyresbostäder i Lund och troligen också i Gustavsberg.

Investeringar på omkring 3 miljarder kronor totalt - ett nytt sätt att placera fackförbundets konfliktkassor när bankräntorna ger dålig avkastning.

– Vi tror att det är en bra och långsiktig investering och att vi också kan bidra med hyresrätter också, säger Niklas Rengen.

Är det en bättre placering än till exempel guldkrogen Metropol Palais?

– Ja, det utgår jag ifrån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista