Malin Olsson i Roks (foto Kjell Ahlkvist/SR)
Malin Olsson (M) från Nässjö lanseras nu av Moderatkvinnorna i länet som kandidat till länets högsta politiska post. Arkivfoto Kjell Ahlkvist/SR)
Region Jönköpings län

Hon kan ta över länets högsta politiska post

1:49 min

Nu ger sig ännu en Malin in i kampen om länets tyngsta politiska post, regionstyrelsens ordförande. Moderatkvinnorna lanserar Malin Olsson från Nässjö.

- Malin Olsson ligger bra till och sitter som vice ordförande i kommunfullmäktige i Nässjö och det är en bra merit. Vi tycker hon är en bra kandidat, säger Sofia Ridderstad, ordförande för Moderatkvinnorna i länet.

Malin Wengholm, regionråd från Jönköping, har som P4 Jönköping tidigare berättat, pekats ut som en av kandidaterna till att efterträda Håkan Jansson från Mullsjö, som regionstyrelsens ordförande i länet. Håkan Jansson meddelade ju förra veckan att han avgår tidigare än planerat, sedan han fått intern kritik inom alliansen för att inte orka med sitt uppdrag. Wengholm anses vara en av topp-kandidaterna tillsammans med Anders Wilander, kommunalråd i Tranås.

Men Wilander och Wengholm utmanas nu alltså av ännu en Malin. Malin Olsson från Nässjö har lång erfarenhet av kommunpolitik i Nässjö. Hon är kommunstyrelsens andre vice ordförande och ersättare i barn- och utbildningsnämnden där men sitter även med i regionfullmäktige.

Och Moderatkvinnornas ordförande sätter alltså Olsson före Wengholm, en tydlig markering med tanke på att Wengholm i dag är regionråd.

- Måste vi välja mellan Malin och Malin så tycker vi att Malin Olsson är strået vassare på dom kriterier vi har gått efter även om Malin Wengholm är väldigt framstående och duktig på det hon gör.

- Jag ser nog andra kandidater som jag tycker borde vara snäppet bättre men sedan är jag inte helt främmande för och jobba heltid med politiskt uppdrag, säger Malin Olsson som blir överraskad av Moderatkvinnornas synpunkter när P4 Jönköping kontaktar henne.

Så, idag säger du inte nej till att bli regionstyrelsens ordförande?

- Jag skulle fundera väldigt noga, säger Malin Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista