Bägaren 2 i Jönköping. Foto: Pressbild
1 av 5
Bägaren 2 i Jönköping. Foto: Pressbild
Bägaren 2 före renoveringen. Pressbild.
2 av 5
Bägaren 2 före renoveringen. Pressbild.
Friardalen. Pressbild
3 av 5
Friardalen har gjorts om och fick priset för "God livsmiljö". Pressbild.
Ormhuset i Jönköping. Pressbild
4 av 5
Nya ormhuset på Wilhemsro belönades för "God arkitektur". Pressbild.
Bo E Karlsson. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
5 av 5
Byggherre Bo E Karlsson firade priset med tårta. Foto: Jozo Glavas/Sveriges Radio
Jönköping

Här är huset som tog hem priset

Bo E Karlsson: Ett väldigt lyft för byggnaden
1:09 min

Det är långt från nytt, men ordentligt och  omsorgsfullt renoverat. Bägaren tog hem Stadsbyggnadspriset 2015.

Idag avslöjade stadsbyggnadskontoret i Jönköping vilken fastighet i kommunen som fått utmärkelsen Stadsbyggnadspriset för 2015. Redan 1998 stod kvarteret Bägaren 2 som vinnare och i nu var det alltså dags igen - även om det nu rör sig om en annan byggnad i kvarteret.

Byggnaden, som är belägen mitt emot Kristine kyrka på Öster i Jönköping - i hjärtat av 1600-talets Jönköping - har anor från 1600-talet.

Nu har fastigheten renoverats och får även pris i underkategorin "God byggnadsvård". 

Motivering:

Gården, med anor från 1600 talet, återuppbyggdes efter stadsbranden 1790 då den ännu bevarade huvudbyggnaden mot Östra Storgatan uppfördes. På 1960-talet omvandlades gården till en modern affärsfastighet, där inte mycket av det ursprungliga fanns bevarat. De senaste åren har ett mycket omfattande restaurerings- och ombyggnadsarbete skett för att gården åter ska få sin gamla stil.

Huset har genom ombyggnad fått två våningar mot Östra Storgatan. Tre originalfönster från 1790-talet har kunnat användas och fyra nya kopior har tillverkats. Den gamla portalen har återskapats i bottenvåningen, med originaldörrar och omfattningar från 1790-talet. Skyltfönster är förminskade för att motsvara övervåningens fönster. Hela fasaden har panel med brädor och lister från 1700-talet med nytillverkade kopior.

Nu är gården helt återskapad i gammal stil och den är en prydnad för de vackra kvarteren runt Hovrättstorget. Hela restaureringen präglas av stor kunskap och omsorg om varje återskapad detalj och är ett synnerligen gott exempel på en god byggnadsvård.

Byggherre:  Bo E Karlsson
Arkitekt: Ingvar Selse

Övriga priser:

God arkitektur: Nybyggda Ormhuset på Wilhelmsro

God livsmiljö: Förnyelsearbetet i Friardalen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".