Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Jönköpings län. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör Region Jönköpings län. Arkivfoto: Therese Edin/Sveriges Radio.
Region Jönköpings län

Facebook-strategi ska locka företag till länet

1:38 min

Taktiken som fick Facebook att etablera sig i Norrland ska nu få fler utländska företag till Jönköpings län i en ny miljonsatsning från regionen.

För fem år sedan beslutade sociala medieföretaget Facebook att bygga sin stora hall med datorer där allting lagras i Luleå. Nu kommer strategin bakom den framgångsrika etableringen att kopieras och föras över till Jönköpings län för att på samma sätt försöka få utländska företag hit.

– Våra företag här har mycket internationella kontakter. Vi har mycket på export och kan vi locka hit företagen, så kan de vara med i påverkansprocessen kring hur vi tar oss an en ökad globalisering, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör vid Region Jönköpings län.

Regionen satsar miljonbelopp under tre år för att tillsammans med statliga Business Sweden, som var inblandade i Facebooketableringen, kartlägga och få hit utländska företag. Det kan handla om affärskontakter som länets företag redan har, men även peka på de lite större koncentrationer av branscher som finns i länet, till exempel trä och möbelindustri.

– Det kan vara underleverantörer till företag som är etablerade här. Kan vi få hit nya typer av företag, vi är ju ganska svaga på tjänstesektorn i vårt län, säger Ulrika Geeraedts.

Konkret handlar strategin om att helt enkelt kartlägga och kontakta de företag som skulle kunna vara aktuella att etablera sig i länet, inte bara för att skapa nya jobb utan även för att utveckla en marknad för utbildning och forskning. Det har genom årens lopp funnits en rad skattefinansierade projekt för att locka fler företag till länet, inte minst tjänsteföretag som det anses vara en brist på. Frågan är varför man ska lyckas den här gången och här tror regionen mycket på samarbetet med statliga Business Sweden som hjälper svenska företag med utländska kontakter.

– Den här kopplingen till Business Sweden som finns ute på en global arena tror jag kan vara en stark fördel för oss, säger Ulrika Geeraedts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista