Roy Gustafsson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
1 av 3
Roy Gustafsson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Stefan Gustafsson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
2 av 3
Stefan Gustafsson (KD), kommunalråd i Sävsjö. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Tidigare stadshotellet. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
3 av 3
Tidigare stadshotellet i Sävsjö. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Sävsjö

Nu blir det strid om flyktingboendena

1:57 min

Roy Gustafssons planer på nya flyktingboenden i Sävsjö har fått igång kommunalrådet Stefan Gustafsson.

Planerna på ett flyktingboende för bortåt 300 personer i  Sävsjö stadshotell samt behandlingshemmet Kognic i Lövängen, som kommer från affärsmannen Roy Gustafsson,  möter nu kommunalt motstånd. Det är det kommunalrådet Stefan Gustafsson (KD) som på sin privata blogg skriver att kommunen inte informerats om planerna och att han därför kommer att "vidta mått och steg".

– Jag tänker ta en kontakt med Länsstyrelsen och med Migrationsverket om den här frågan, för det är inte okej att man gör på det här sättet, säger Stefan Gustafsson till P4 Jönköping.

– Man bör ta en kontakt med en kommun som tar ett så här stort humanitärt ansvar, som gör en sådan jätteinsats för flyktingarbetet. Att sedan placera en så stor mängd flyktingar här, om det nu stämmer, så är det inte okej, säger Gustafsson.

Kristdemokratiska kommunalrådet Stefan Gustafsson förnekar att han vill stoppa affärsmannen Roy Gustafssons planerade flyktingboenden i stadshotellet och på behandlingshemmet Lövängen i Stockaryd. Men eftersom Sävsjö, enligt honom, fått löften från Länsstyrelsen om ett temporärt flyktingstopp under 2016 kom P4 Jönköping avslöjade igår om de nya flyktingboendena som en överraskning för honom. En del Sävsjöbor har också hört av sig och uttryckt oro över att Sävsjö inte skulle klara mottagandet av ytterligare 300 flyktingar.

Enligt affärsmannen Roy Gustafsson meddelade han kommunchefen i Sävsjö redan för två till tre månader sedan om sina planer på korttids- eller evakueringsboendena, det vill säga samma typ av flyktingboenden som kommunen också driver i egen regi. Han säger sig också ha haft en hel del kontakter under resans gång med flera kommunala förvaltningar. Han är inte förvånad, men besviken, på kommunalrådets agerande.

Jag blir väldigt ledsen och framför allt är det väldigt långt under bältet när det gäller flyktingar, när det gäller flyktingar som lider och har det svårt. Att då försöka stoppa en sådan sak...

Men om man tänker på belastningen, kommunen har ju redan tagit emot många flyktingar. Vad säger du om den?

– Den är ju noll. De är kanske tre dagar till tio dagar här sedan åker de vidare. Det finns ju ingen belastning utan ren tillgång för butiker, apotek och liknande. Då tycker jag det är ganska oförskämt att agera på det sätt som han gör, säger Roy Gustafsson.

Stefan Gustafsson får även, i alla fall delvis, bakläxa av Karin Hermansson på Länsstyrelsen i Jönköping. Hon säger att löftet som Gustafsson hänvisar till angående temporärt mottagningsstopp enbart gäller flyktingar som redan fått asyl och där kommunerna enligt en ny lag ska tvingas ta emot de flyktingar som anvisas, kommunplaceras.

Där har Sävsjö undantagits i år eftersom kommunen hittills är en av de kommuner i landet som tagit emot flest flyktingar i förhållande till invånarantalet. Löftet gäller inte nyanlända asylsökande flyktingar. De placeras där Migrationsverket lyckas upphandla boenden eller där kommuner eller andra erbjuder platser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista