Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och områdespolischefen Fredrik Lindfors skriver under sina löften till medborgarna i Jönköpings kommun.
1 av 2
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och områdespolischefen Fredrik Lindfors skriver under sina löften till medborgarna i Jönköpings kommun.
Fredrik Lindfors, områdespolischef för södra Vätterbygden
2 av 2
Fredrik Lindfors, områdespolischef för södra Vätterbygden
Jönköpings kommun

Här skrivs löften till dig i Jönköping

1:44 min

Polisen och Jönköpings kommun tror sig veta vad du vill ha mer av.

Det här säger de efter att ha samlat in medborgares synpunkter under sommaren och hösten. Svaret av det är att det anses vara absolut viktigast att arbeta för mindre droger bland unga och högre trafiksäkerhet kring skolor.

– Medborgarna är ju till syvene och sist våra uppdragsgivare och upplever de ett problem så är det klart att det är ett av våra uppdrag är att komma tillrätta med det, säger Fredrik Lindfors som är områdespolischef för bland annat Jönköping.

Polisen och Jönköpings kommun har tillsammans låtit medborgare och sina egna medarbetare ge sin bild av vad som är viktigast att satsa på. Mellan 400-500 medborgare har deltagit och ett 50-tal gymnasieungdomar har sagt sitt i fokusgrupper.

Det har lett fram till åtta löften och i år satsar man alltså på två av dem; mindre droger bland unga och högre trafiksäkerhet kring skolor. Men de kommande åren kommer man även att satsa på att minska våld i nära relation, brott i offentlig miljö, skadegörelse, stöld och inbrott, organiserad brottslighet och våldsbejakande extremism.

Det är inte bara medborgarna i Jönköpings kommun som får sådana här löften, även Habo, Mullsjö, Vaggeryd, Värnamo och Tranås kommer att få vara med och styra sin kommuns och polisens satsningar.

Hur stor skillnad kommer det här att göra för medborgarna?

– Jag tror att man känner att vi lyssnar på medborgarna och kommer ett steg närmare dem. Vi får även ett högre engagemang bland medarbetarna när de har fått vara med och bestämma vad vi ska jobba emot, säger Fredrik Lindström.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista