Vindrutekamera. Foto: AP/TT
Vindrutekameror, så kallade dash cams, är vanliga utomlands. Här bild från polisen i USA. Foto: AP/TT

Filma på vägarna - vad gäller egentligen?

Peter Karlsson, polisen: Kan inte svara på det
1:13 min

Tidigare i dag visade P4 Jönköping en film där en bil hamnar på fel sida mitträcket. Nu ställer sig vissa frågan om det är lagligt att filma på vägarna.

Filmen där en bil hamnar på fel sida mitträcket och utgör en stor trafikfara för andra trafikanter, enligt polisen, har spridits under dagen. Att föraren till bilen gör fel är enligt polisen klart, men frågan om mannen som filmade händelsen fick göra det eller inte är en desto mer oklar fråga.

Under dagen har P4 Jönköping talat med Länsstyrelsen, polisen och Datainspektionen, och alla tre kommer fram till samma sak; att rättsläget är oklart och att just det här fallet med vindruteskameror är osäkert.

För några år sedan kom det en dom i kammarrätten i Göteborg som menade på att så kallade dashcams, vindruteskameror, inte bör omfattas av kameraövervakningslagen. Men nu har Datainspektionen fått ett prövningstillstånd i frågan och det kommer tas upp i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Det är ett oklart läge. Jag kan inte svara på om man får ha det eller inte, säger trafikpolisen Peter Karlsson.

Enligt Datainspektionen bör en kamera som monteras fast, i det här fallet bakom en vindruta, omfattas av kameraövervakningslagen.

Enligt polisen så måste man se till att säkerheten går i första hand om man väljer att filma med sådana kameror. Om polisen anser att det påverkar körningen så har de rätt till att skriva en rapport, enligt Peter Karlsson.

Lyssna på intervjun med polisen och Länsstyrelsen angående ärendet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".