Lars Grehn. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Lars Grehn, tävlingsledare. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Skidor

Stråkenloppet: Fantastiska förutsättningar

Lars Grehn, tävlingsledare: Lite gult, täck med något blått...
5:43 min

Det är ett av de största skidloppen i södra Sverige och nu ligger spåren klara utanför Mullsjö.

På söndag körs Stråkenloppet på Ryfors utanför Mullsjö, där större delen av loppet går på golfbanan. Det är fjortonde upplagan av loppet, som bara fått ställa in en enda gång.

– Det är rätt unikt för södra Sverige. Att vi ligger så högt gör att vi ofta har snö när andra inte har det, konstaterar tävlingsledare Lars Grehn från Mullsjö SOK.

I dagläget är runt 900 åkare anmälda, de flesta av dem ser loppet som en viktig förberedelse inför Vasaloppet och loppet är även seedningsgrundande för Vasaloppet - ett bra lopp på söndag kan alltså göra att man för starta längre fram i Sälen.

Förutsättningarna är enligt Grehn i det närmaste perfekta, man har fått gott om natursnö i Mullsjö och man har haft gott om tid för att preparera banan, som har minst två spår - ofta tre spår i bredd.

– Förra året visste vi inte ens på tisdagen innan om det skulle bli något lopp, nu har vi vetat i fjorton dagar så nu är det fantastiskt fint, säger Grehn.

I år kommer man alltså inte behöva använda reservbanan vid MSOK-stugan, där man förberett med  massor av konstsnö. Istället går banan på en 14 kilometersbana, tre varv för de som åker längst.

– Det är en rätt snäll bana egentligen. Det är en rätt lång slakmota på ett par kilometer, sedan är det platt och lite lätt utför.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".