Major Mattias Johnsson om att Ing2 åker upp till Boden.
Mattias Johnsson, major på Ing2 i Eksjö.
Eksjö

Ing2 på väg mot kylan

Majoren: Blir en typ av mandomsprov
2:01 min

Runt 55 fordon och 150 soldater fraktas upp till kalla Boden.

Men varför gå över ån efter vatten, det är väl vinter nog här i Småland? undrar vi när militärerna förebereder den långa resan på Nässjö station med en minst sagt stor frakt.

– Det är förmodligen ännu mer vinter där uppe och vi vågar inte chansa på att det blir tillräckligt sträng vinter här när vi planerar övningen. Sedan är det en vinst att vi samövar med förbanden som finns uppe i Boden, säger Mattias Johnsson som är major på Ing2.

Den senaste veckan har det skett massiva militära truppförflyttningar från våra trakter och norröver. Ing2 i Eksjö planerar att skicka upp 150 soldater på måndag och redan nu skickas runt 55 fordon upp i förväg.

– Övningen är görs i två delar, där vi först är tre veckor i Boden. Därefter lastar vi på båt i Luleå hamn och flyttar oss till Norge och deltar i en övning under tre veckor där. Sedan tar vi båttransport tillbaka till Sverige, så det blir en logistiktung övning, säger Mattias Johnsson.

Så det blir någon form av mandomsprov både maskinellt och manskapsmässigt?

– Det kommer det definitivt att bli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".