Festivalledningen. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio
Festivalledningen: fr v Håkan waxegård, Malin Gustavsson, Hans Ireståhl, Bengt Sandin och BÅ Svensson. Foto: Lennart Broman/Sveriges Radio

Fortsatt satsning på Sävsjö celebration trots förluster

1:59 min

Trots miljonförluster de två senaste åren fortsätter satsningen.

Trots miljonförlust och omfattande kritik vid de två senaste årens festivaler i Sävsjö kommer det att arrangeras en ny Sävsjö celebration i augusti i år. Det avslöjades vid en presskonferens tidigare idag.

Ett nystartat, privat, eventbolag och delvis nya aktörer ska garantera ekonomin - men bakom planerna står också personer som varit drivande vid de tidigare festivalerna. En av dem är Sävsjöföretagaren BÅ Svensson.

– De erfarenheterna vi skaffat oss de här två åren har varit en investering för framtiden. Det här blir ett projekt som enar Sävsjöborna, säger Svensson.

Artistavhopp, stora förluster, mörkad redovisning - trots kommunala bidrag -och politiska kopplingar mellan Sävsjös kommunledning och privata festivalföretagare. Trots kritiken och frågetecknen ska alltså Sävsjö celebration köras även i år med artister och annat, även om konsulten Håkan Waxegård idag inte vill avslöja programmet. 

Även i år är ideella Sävsjö united, där föreningar och företag ingår, en aktiv part i festivalplanerandet. Men KD-politikern och företagaren Linus Anderås har i år lämnat ordförandeposten till Sävsjöbon Bengt Sandin. Ett äventyrligt uppdrag kan tyckas med tanke på de tidigare festivalerna. Minus 900 000 kronor 2014 och minst 700000 kronor förra året.

– Vi vågar göra det eftersom vi har erfarenheter och jag själv har ekonomiskt kunnande. 

Nu är alla, eller nästan alla, skulder för de tidigare Sävsjöfestivalerna betalda, efterskänkta eller framflyttade, säger företagaren Hans Ireståhl, en av de nya festivalaktörerna vars privata eventbolag ska ekonomiövervaka och ragga festivalsponsorer.

– Vi kommer presentera vårt projekt sedan får kommunen bedöma vad de vill göra med oss. De får gärna lämna bidrag om de vill.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista