Cecilia Grefve. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio
Cecilia Grefve, regeringens samordnare för barn- och ungdomsvården. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio

Hårt tryck gör att familjehem inte utreds

2:01 min

Många socialtjänster i kommunerna är så hårt ansträngda av det kommit många ensamkommande barn att barn riskerar att fara illa.

Utredningar och uppföljningar görs inte på grund av tidsbrist visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort.

50 kommuner har kartlagts, i Jönköpings län handlar det om Värnamo, Eksjö, Nässjö och Habo. Även Eksjö, där det exempelvis inte hinns med utredningar av nya familjehem, säger socialchef Ulla Henriksson.

– Det har kommit väldigt mycket barn på kort tid, det gör att de som jobbar med myndighetsutövning får svårt att hinna med. Vi har brist på familjehem, och de vi får hinner vi inte utreda, handleda eller följa upp.

Placerar ni barn i familjehem som inte är utredda?

– Ja, helt utredda är de inte.

I flera kommuner är problemen liknande, man placerar barn i familjehem som inte hunnit utredas och uppföljningen hinns inte med. Även i grannkommunen Nässjö finns det problem.

– Det är ett allvarligt läge och vi jobbar hårt för att ta oss ut ur det undantagstillstånd vi hamnat i, säger sektionschef Jon Rydholm.

I slutet av förra året uppgav 186 kommuner för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att sedan det kommit många ensamkommande barn fått allvarlig eller kritisk påverkan på socialtjänsten som helhet.

Socialstyrelsen har nu kontaktat 50 av de kommunerna för att kolla hur situationen med arbetet med ensamkommande barn och ungdomar ser ut.

Det svårt att hitta lämpliga boenden för barnen och ungdomarna och runt hälften av kommunerna hinner inte utreda familjehem där man placerar flyktingbarn - inte heller göra uppföljningar för att se hur det fungerar och det är allvarligt, säger Annika Öquist på Socialstyrelsen.

I 90 procent av kommunerna har man uppgett att den övriga verksamheten inom socialtjänsterna också påverkas, bland annat orosanmälningarna för barn som far illa. Socialtjänsterna var under hårt tryck redan innan flyktingvågen, säger Cecilia Grefve som är regeringens samordnare för barn- och ungdomsvården.

– Läget är allvarligt men samtidigt finns det en stor vilja och  en ambition till förändring, det ser vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista