Foto: Pekka Ranta/Sveriges Radio
Linje 1 är den vanligaste linjen i staden och gåt mellan Råslätt och Huskvarna. Foto: Pekka Ranta/Sveriges Radio
Jönköping

Ny busslinje kan bli verklighet

1:29 min

Busslinje nummer 1, 2 och 3 har länge funnits i Jönköping. Men nu kan det komma en ny stombusslinje till staden.

Ettan till Råslätt, tvåan till Öxnehaga och trean till Tokarp. Röd, gul och grön. Det är busslinjerna som åker oftast i Jönköping och som även trafikeras av så kallade dragspelsbussar. Dessa tre linjer har funnits länge och är de mest trafikerade i staden.

Inom kort kan det bli möjligt att Jönköping får en ny sådan linje. Om den kommer heta linje 4 och mellan vilka platser den kommer trafikera är än så länge oklart.

- Vi ser att vi har en väldigt fin resandeutveckligen i stadstrafiken i Jönköping och det har funnits planer på en fjärde stombusslinje i flera år och inför nästa upphandling av stadstrafiken så ser vi att vi måste starta en utredning om en fjärde stombusslinje, säger Christine Läppänen vid Jönköpings länstrafik till P4 Jönköping.

Men att införa en fjärde stombusslinje i Jönköping innebär stora investeringar, det handlar om att bygga om trafikmiljön för att göra plats, men också investeringar i nya bussar och det ska nu utredas

– Ja, det blir en utredning. Vi kommer att göra det med Jönköpings kommun och se hur vi prioriterar en fjärde stombusslinje i det totala utbudet.

Blir det en fjärde och en femte sedan också?

– Det vet man aldrig, det kan man ju alltid hoppas på, avslutar Christine Läppänen.

Vilken färg ska den eventuella linjen få och mellan vilka platser ska den åka? Kommentera!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista