Iris utvecklingscenter i Mullsjö där Sebastian dog. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Iris utvecklingscenter i Mullsjö där Sebastian dog. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Mullsjö

Sebastian, 24, dog när han skulle få vård

10 min

När 24-åriga Sebastian togs in på tvångsvård för sitt missbruk, så slutade behandlingen istället med att han dog. Nu utreds vad som egentligen hände på behandlingshemmet Iris i Mullsjö.

24 år gamla Sebastian vårdades på behandlingshemmet Iris utvecklingscenter i Mullsjö enligt LVM, lagen om vård av missbruk. På eftermiddagen den 13 april 2013 hittades han död i sin säng på boendet.

Ambulans kallades till platsen och när återupplivningsförsöken gjordes ska Sebastian, enligt anmälan, redan varit död i 10 timmar. Sebastians pappa glömmer aldrig dagen då hans telefon ringde.

– Sådana samtal, man tror ju inte det är sant. Det var mig de ringde först och det är svårt att förstå, säger Sebastians pappa.

Dödsorsaken ska ha varit förgiftning med droger som han själv fört in på boendet, och enligt Sebastians pappa som anmält behandlingshemmet hade ingen tittat till honom på ett dygn.

Att han dog där, beror på felaktiga bedömningar och dålig tillsyn och kontroll. Detta hade lätt kunnat undvikas. Han hade kunnat vara vid liv.

Det har snart gått tre år sen den dagen då Sebastians pappa förlorade sin son. Inspektionen för vård och omsorg IVO utreder fortfarande hans anmälan och kommer nu fördjupa granskningen, det säger handläggaren Jonas Nilsson på IVO.

– Det finns vissa delar som gör att vi vill titta närmare på verksamheten.

Iris utvecklingscenter i Mullsjö tycker att det som hänt är djupt tragiskt. Men de säger samtidigt att deras egen genomgång av Sebastians vård inte visar några fel. När det gäller drogerna säger Pär Wahlberg som var verksamhetschef vid tiden för dödsfallet såhär.

– Det finns alltid risker med att ta en öppen miljö. Vill en person smuggla in något så går det, men vi upptäcker i de allra flesta fallen detta.

Men Sebastians pappa tycker att det som hänt är hemskt.

– Det här är ett fall för mycket, så här ska det aldrig behöva sluta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista