Ted Brithén. Foto: Mikael Fritzon/TT
Ted Brithén. Foto: Mikael Fritzon/TT Foto: Mikael Fritzon/TT
Ishockey

Därför blir det inget straff för tacklingen mot Brithén

I matchen mellan HV71 och Modo i lördags fick HV:s Ted Brithén en tackling som ledde till hjärnskakning. Men motståndaren som delade ut tacklingen straffas inte.

– Det är en konstaterad, bekräftad hjärnskakning och han mår inte bra, säger HV:s sportchef Johan Hult om Ted Brithén.

Det var i andra perioden som Brithén tacklades av Modos forward Bobby Butler. I samma match tacklades Modos Peter Öberg av HV:s Chris Campoli, som stängdes av tio matcher som straff för tacklingen, som också den ledde till hjärnskakning. 

Men medan Disciplinnämnden beslutade om avstängning för Campoli, blir det inget straff alls för Butler. Den händelsen blev inte ens ett ärende i Disciplinnämnden.

– Jag är otroligt förvånad att den inte går vidare, jag är i och för sig partisk, men när vi tittar på bilderna ser vi att det är en klockren axel mot hakan på Brithén, säger Johan Hult.

Klubben kan inte själv anmäla tacklingen mot Brithén, utan det är en kedja av domare, det så kallade situationsrummet och en referensgrupp som tar beslut om i fall det ska gå till Disciplinnämnden eller inte.

– Och det här fallet har granskats enligt gängse rutiner men man har inte funnit stöd för att skicka det till Disciplinnämnden, säger Johan Hemlin som är sportchef för Svenska Hockeyligan.

Vad är det för referensgrupp som tar beslut?

– Det är domare, tränare och spelare som finns på olika håll i landet och som får bilder skickade till sig och sedan var och en bedömer om det är ett fall för Disciplinnämnden.

Kan man få en motivering till att fallet inte går vidare?

– Inte mer än att bedömningen är att det inte finns stöd för att gå vidare.

Det är fler som reagerat på att Bobby Butlers tackling inte leder till något straff. Ted Brithéns bror Charlie Brithén har skrivit ett öppet brev som publicerats på hans Facebook-sida och på bland annat HV-kollen.se. Där skriver han om tacklingar, bedömningar och oron för sin bror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".