Hästar. Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Foto: Mari Strålman/Sveriges Radio
Djur

Nu blir det krångligare att skaffa pass till hästen

2:45 min

Från och med den 1 januari 2016 gäller en ny hästpassförordning från EU, som innebär nya regler för hästpass och registrering av hästar.

Hästpassförordningen innebär att alla hästar som har ett pass från ett annat EU-land, och inte är registrerade i en svensk avelsorganisation sedan tidigare, behöver tilläggsregistreras.

– Vi brukar ju importera hästar från bland annat Danmark och Holland, och de här hästarna måste ju tilläggsregistreras så att de kommer med i ett register här i Sverige, säger hästägaren Sofie Roempke.

Hästarnas pass används som en ID-handling, bland annat för att man i framtiden ska veta om en häst kan gå till livsmedel eller inte. Men de nya reglerna ställer till det för hästägarna.

– Det jobbiga är att det är krångligt. Vi har blivit av med pass i flera månader och så kostar det mycket pengar. Det bör ju gå att göra smidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista