Arkivbild: Jessica Gow/Scanpix
Arkivbild: Jessica Gow/Scanpix
Värnamo

Villaägare kräver Värnamo kommun på skadestånd

1:42 min

Nio grannar på en gata i Värnamo drar nu kommunen inför rätta, efter att de drabbats av fuktskador och sättningar som dom menar kommer från en vattenläcka. I dag hölls det första mötet i tingsrätten.

Det är en seglivad tvist eftersom de nio villagärarna från Värnamo under många års tid har försökt få kommunen att betala skadestånd.

De är grannar på en och samma gata och för över 13 år sen började deras problem med vattenskador på husen, och dessutom trängde det upp vatten ur marken och bildade vattenansamlingar.

Då upptäckte kommunen att en nedgrävd kallvattenhuvudledning var krossad av en stor sten.

Sex år senare, 2008 började villaägarna misstänka sambandet mellan skadorna på husen och vattenläckan, för när man bytte röret så kom det inga nya problem och det torkade upp, enligt villaägarna.

Nu kräver villaägarna alltså kommunen på 200.000 - 300.000 kronor var, för renoveringar som en del har gjort, och andra väntar på att kunna göra.

Men advokat Peter Schönewald, som för Värnamo kommuns talan i frågan, tycker att kraven är orimliga. Bristande dränering och hög grundvattennivå är orsaken till problemen i kvarteret.

– Hög grundvattennivå och bristande dränering är en dålig kombination. Det är ju skattemedel som kommunen hanterar och det är viktigt att det är rätt det som betalas ut, säger Peter Schönewald, advokat.

P4 Jönköping har sökt företrädaren för villaägarna, men utan att lyckas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista