Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson
Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson, undersköterskor på Vråens vårdcentral i Värnamo. Foto: Emmy Johansson/Sveriges Radio
Värnamo

Intimbyxa gör undersökningar bekväma

5:08 min

Undersköterskorna Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson på Vråens vårdcentral i Värnamo har uppfunnit ett byxliknande intimskydd som patienten kan använda för att känna sig mer bekväm vid intima undersökningar.

Efter att ha sett ett behov av ett nytt, skylande intimskydd bestämde sig undersköterskorna Britt-Marie Fredriksson och Kristina Samuelsson för att ta saken i egna händer.

De senaste åren har de tillsammans skapat Smart Cover, som är en skyddande undersökningsbyxa som ska få patienten att känna sig bekväm vid intima undersökningar.

– Den är till för varje person som ska göra en rektoskopi- eller gynundersökning, säger Kristina Samuelsson som är undersköterska i Vråens vårdcentral i Värnamo.

Den mörkblåa undersökningsbyxan är gjord i ett vattenavvisande, töjbart material som ska passa alla storlekar och former. För att öppna byxan finns en perforering på byxans bottenplatta som enkelt rivs av.

– Med intimskyddet kan patienten känna sig påklädd vid undersökningen, säger undersköterskan Britt-Marie Fredriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista