Iris utvecklingscenter i Mullsjö där Sebastian dog. Foto Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Iris utvecklingscenter i Mullsjö där Sebastian dog. Foto Tommy Alexandersson/Sveriges Radio
Fallet Sebastian

Sebastians kommun - "Ett misslyckande"

1:30 min

Socialtjänsten och statens institutionsstyrelse medger att de misslyckades med vården av 24-åriga Sebastian.

Nu kommenterar både statens institutionsstyrelse "SIS" och socialtjänsten fallet då 24-årig Sebastian dog av droger på behandlingshemmet Iris i Mullsjö. Båda parterna har varit inblandade i vårdprocesen av honom och menar att de har misslyckats.

– När en människa dör kan man verkligen inte säga att man har lyckats det är oerhört tragiskt, säger chefen för socialtjänsten i Sebastians hemkommun.

Det var socialtjänsten som från början ansökte om att få Sebastian tvångsomhändertagen så att han skulle bli fri från sitt missbruk. Det är också de som betalat för vården. Än så länge har kommunen inte anmält något i ärendet och väntar på att IVO:s utredning ska bli klar. Socialtjänsten menar att alla parter är ansvariga för det som har hänt men kan inte svara på vem som bär huvudansvaret.

Statens institutionsstyrelse där Sebastian i början av sitt LVM var placerad innan han kom till Mullsjö säger också att de misslyckats. Men att det inte finns några garantier för att en person som vårdas hos dem senare kan stå emot drogerna.

– Narkotika och beroendet är en mäktig motståndare att kämpa emot för att uttrycka sig lindrigt, säger Christer Pedersen på SIS.

Statens institutionsstyrelse säger att liknande dödsfall händer men att de gör allt de kan för att motivera personerna hos dem att bli kvitt sitt missbruk och att det mycket handlar om det egna ansvaret.

– Vi beklagar det här naturligtvis. Även om han inte dog på en av våra instruktioner så är det tragiskt. I det här fallet kan vi konstatera att vi misslyckades eftersom han dog, säger Christer Pedersen på SIS.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista